Compania aeriană TAROM urmează să primească o garanție de la statul român în valoare de 19,3 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 94 de milioane de lei. Luni, Comisia Europeană a anunțat aprobarea acordării acestei sprijin.

Obiectivul acestei măsuri constă în despăgubirea companiei aeriene atât pentru pierderile provocate direct de pandemia de coronavirus, cât şi pentru restricţiile de călătorie introduse de România şi de alte ţări de destinaţie, cu scopul de a limita răspândirea virusului în perioada 16 martie-30 iunie.

Aceste restricții au obligat compania să îşi anuleze majoritatea zborurilor programate, ceea ce i-a afectat puternic cifra de afaceri.

O firmă independentă de audit va face verificări, astfel încât ajutorul să nu depăşească pagubele suferite în perioada 16 martie-30 iunie. După examenul de audit, orice sprijin public de care TAROM a beneficiat peste pagubele suferite va trebui returnat. În consecinţă, riscul de supra despăgubire este exclus.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporţională, deoarece compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

Lasă un răspuns

  1. Noi zboruri spre Germania din Sibiu, Suceava și Satu Mare – Ce companie aeriană românească își pregătește intrarea pe piață? – YesComment

    […] lângă compania de stat TAROM (S.C. Transporturile Aeriene Române S.A.), pe piața locală activează și companii românești […]