În septembrie 2020, rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,5%, de la 2,7% în luna august, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

inflatie aprilie 2020

Cele mai mari scumpiri – de 4,96% – s-au înregistrat la mărfurile alimentare. Prețul serviciilor a crescut cu 2,89%, iar cel al mărfurilor nealimentare cu 0,62%.

„Preţurile de consum în luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, au crescut cu 2,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2018 – septembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,8%“ arată comunicatul INS.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

 

Previziuni: scădere lentă și pentru perioada următoare

Raportul menționează, cu privire la situația de la sfârșitul acestui an, respectiv de la sfârșitul anului viitor:

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022“.

În comparație cu raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore.

Astfel, valoarea anticipată pentru sfârșitul lui 2020 este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază.

Pentru sfârșitul lui 2021, prognoza este similară celei precedente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.