După ce mai mulți angajați ai Băncii Transilvania au fotografiat și postat pe rețelele de socializare un email amuzant al unui client, cea mai mare instituție bancară din România a fost amendată cu 100 000 de euro de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). S-a considerat că, prin aceste acțiuni, au fost încălcate confidențialitatea și securitatea datelor personale.

transil

Concret, un client a decis să retragă suma de 85 000 de euro, din banii proprii. În acel moment, banca a invocat un cadru normativ și i-a cerut clientului să spună în ce mod va cheltui banii.

Acesta, revoltat de cerința băncii, a scris un email în care explica în modul următorul felul în care avea de gând să cheltuiască banii:

„Voi călători în Olanda, unde prostituţia este legală să f…t nişte prostituate. Apoi, tot în Olanda, drogurile fiind legale, doresc să consum marijuana, haşiş şi aş încerca şi nişte ciuperci“.

Ulterior, acest email trimis de client a fost fotografiat de un angajat al băncii, fără a fi ascunse datele personale, iar la scurt timp acesta a ajuns pe reţelele de socializare, unde a devenit viral.

Prin urmare, ANSPDCP a constatat că a fost dezvăluită în spaţiul public declaraţia solicitată de operator unui client al său cu privire la modul în care intenţiona să utilizeze o anumită sumă de bani pe care dorea să o ridice din propriul cont.

Situația creată a condus la dezvăluirea şi accesul neautorizat la anumite date cu caracter personal, precum nume şi prenume, adrese de e-mail, date comportamentale, preferinţe personale, valoare tranzacţie financiară, adresa locului de muncă, funcţie şi locul muncii, număr de telefon de serviciu a patru persoane fizice vizate (un client şi trei angajaţi proprii).

Operatorul avea obligaţia de a respecta principiul integrităţii şi confidenţialităţii datelor personale, însă nu a luat suficiente măsuri pentru a asigura faptul că orice persoană fizică care acţionează sub autoritatea operatorului şi care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea operatorului.

Prin urmare, Banca Transilvania a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 487 380 lei (echivalentul a 100 000 de euro).

Lasă un răspuns

  1. Anonimii

    Iar procesele vor curge…!
    De unde au ei datele mele personale dacă eu nu am avut niciodată vreun card, cont, împrumut de la ei?

  2. Nereguli grave pe piața energiei electrice, care se liberalizează de la 1 ianuarie – Decizia luată de Protecția Consumatorilor Brașov – YesComment

    […] Amendă record: 100 000 de euro pentru Banca Transilvania – totul a plecat de la un client enervat de explicațiile cerute  […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.