Pe parcursul întregului an 2020, indicele prețurilor locuințelor a crescut la nivel național cu 2,2%, conform datelor oferite de site-ul imobiliare.ro. astfel, pandemia de coronavirus și măsurile de restricție luate de autorități nu au oprit creșterea prețurilor, ci doar au încetinit-o ușor.

Prețul mediu pe metrul pătrat a fost, anul trecut, de 1 371 de euro.

 

evolutie preturi apartamente iasi brasov

Orașele cu cele mai mari creșteri de prețuri

Clujul se află pe primul loc, în ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor. Pentru locuințele noi, prețurile au crescut cu aproximativ 11%, metrul pătrat ajungând până spre suma de 1 900 de euro. În schimb, în ceea ce privește locuințele vechi, creșterea a fost mai redusă, limitându-se la 3,2%.

Pe locul al doilea în top se află municipiul Iași. În cel mai mare oraș din Moldova, de asemenea un centru universitar important, prețurile apartamentelor au crescut cu 6,1%.

Podiumului este completat de Brașov, unde prețurile au crescut, în medie, cu 4,9%.

În schimb, La București prețurile s-au menținut aproape la fel ca în anul anterior, creșterea fiind mai mică de 1%.

 

Cum se calculează indicele imobiliare.ro pentru prețul locuințelor

Conform informațiilor oferite de site-ul imobiliare.ro, acest indice reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

Indicele imobiliare.ro este calculat la nivel naţional, dar şi la nivelul celor mai mari oraşe din România: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.

În ciuda caracterului local foarte pronunţat specific segmentului rezidenţial, prin sistemul de monitorizare dezvoltat, Indicele imobiliare.ro reuşeşte să redea cu fidelitate tendinţele acestui segment şi să se impună ca un instrument referinţă. Acest instrument nu ia în calcul marja de negociere variabilă de la o tranzacţie la alta care determină preţul final al tranzacţiei.

Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.