Luni, 11 ianuarie, 2021, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN. Operaţionalizarea era prevăzută pentru data de 4 ianuarie, dar a fost amânată cu o săptămână, pentru 11 ianuarie.

anaf popriri

Prin acest registru central, ANAF va avea, de acum înainte, acces la informaţiile privind conturile din bănci atât ale firmelor, cât și ale populaţiei. Astfel, băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

Prin acest registru, România transpune o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.

În acest registru trebuie înscrise date legate de titularul contului, de persoanele care deţin dreptul de semnătură, precum şi referitoare la persoanele care acţionează în numele titularului.

În ceea ce privește casetele de valori de la bănci, trebuie menţionat numele concesionarului şi toate datele de verificare ale acestuia.

Nouă legislaţie aplicată în România, cu toate prevederile ei, își propune să întărească lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului, prin identificarea beneficiarului real al mişcărilor de bani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.