Un spot scurt, care rulează pe ecranele mai multor televiziuni românești, susține că în fiecare zi ar apărea 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată. Conform paginademedia.ro, clipul nu este asumat de vreun producător de pâine, dar clientul este Asociația Prețuiește Calitatea. Există informații că producătorul de pâine Vel Pitar ar fi membru al acestei asociații.

paine neambalata coronavirus

Textul în care se face afirmația referitoare la așa-zisul pericol al consumului de pâine neambalată este însoțit de două nume de instituții: Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Mic, pe ecran, mai scrie, cu steluță: „conform studiului Universității Politehnice București din noiembrie 2020: https//pretuiestecalitatea.ro/raport-covid-19/“.

Reacția Departamentului pentru Situații de Urgență și a Protecției Consumatorilor

Cifra de 500 de îmbolnăviri zilnice, prezentată în reclamă, a atras reacția Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care a cerut posturilor TV să nu mai difuzeze spotul, care ar contribui la „manipularea și înșelarea publicului“.

La rândul său, ANPC anunță că „nu și-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conținutul spotului publicitar“ și anunță că a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

În plus, Autoritatea Naționață pentru Protecția Consumatorului reclamă că numele i-a fost folosit abuziv. În spot apare Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, fără „Națională“, ceea ce poate să creeze confuzii.

Vel Pitar, deja sancționată pentru modul în care profita de pandemie pentru a-și face reclamă

Anul trecut, la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a ajuns o reclamație referitoare la un spot care vorbea despre avantajele pâinii ambalate, față de cea neambalată.

Concret, firma Vel Pitar afirma, în respectivul spot: „gripa, dar și alte boli, se pot transmite de la persoanele care tușesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci și în depozite sau când pâinea este transportată” […]. Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranța alimentară! Garantat, fără virusul gripal!“.

CNA a decis, atunci, interzicerea de la difuzare a reclamei la pâinea Vel Pitar care „garanta“ pâine fără „virusul gripal“, afirmând că reclama „instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile“.

Lasă un răspuns

  1. Se poate transmite coronavirus prin pâinea neambalată? Răspunsul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – YesComment

    […] Manipularea și înșelarea publicului, prin intermediul unui clip despre pâinea neambalată – Detalii AICI  […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.