Zara, unul dintre cele mai apreciate branduri de haine din întreaga lume, prezent inclusiv pe piața românească, este acuzat de reprezentanți ai guvernului din Mexic că desginerii companiei s-ar fi inspirat din cultura indigenă, fără să ofere vreun beneficiu comunităților respective.

Concret, ministrul mexican al Culturii, Alejandra Frausto, a transmis un comunicat de presă în care arată că Zara ar fi folosit un model specific comunității indigene Mixteca, o populație care trăiește în statul Oaxaca, din sudul țării.

Conform sursei citate, Zara nu este singura mare companiei internațională care ar fi procedat în acest fel. Ministrul Culturii din Mexic susține că brandul Anthropologie a folosit, la rândul său, un design creat de comunitatea indigenă Mixe, din Santa Maria Tlahuitoltepec.

De asemenea, brandul Patowl ar fi copiat un model al comunităţii indigene Zapoteco, din San Antonino Castillo Velasco, statul Oaxaca. În 2019, cu o acuzație similară s-a confruntat și brandul Carolina Herrera.

Nici atunci, nici în prezent, niciuna din companiile amintite nu a oferit vreo reacție oficială.

Conform unor date valabile pentru 2018, cele opt branduri ale companiei Inditex, care deține și Zara, dețineau în momentul respectiv 10% din piaţa de modă din România

 

Situații similare: Christian Dior și cojocul românesc

Un scandal similar a avut loc și în România, în urmă cu câțiva ani. Atunci, reprezentanții unei asociații din Beiuș, județul Bihor, au semnalat pe pagina de Facebook asemănarea izbitoare dintre un model realizat de casa de modă Christian Dior și un cojoc birișenesc.

La momentul respectiv, pe pagina de Facebook a asociației Țara Binşului – Terra Beiusensis a apărut postarea cu textul următor:

Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi «creatori» de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nostru binşenesc, 100% în modele şi amplasament“.

 

 

Lasă un răspuns