Comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care fac parte din Comandamentul Delta Dunării din Murighiol au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 35 000 de lei și au propus închiderea temporară a două piscine.

piscine inchise

Decizia a fost luată în urma identificării mai multo deficiențe la piscinele aparţinând SC Lacul Violet S.R.L.

Într-un comunicat emis de ANPC se menționează: „În urma verificărilor efectuate de comisarii Comandamentului Delta Dunării în Murighiol, pe 17 august 2021, au fost constatate o serie de deficienţe la piscinele aparţinând SC Lacul Violet SRL, extrem de importante pentru sănătatea consumatorilor.

Ca atare, au fost aplicate 2 amenzi contravenţionale, în valoare de 35 000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciilor la piscină şi a utilizării toboganelor, până la remedierea deficienţelor (refacerea şi prezentarea echipelor de control a unor analize corespunzătoare şi a documentelor necesare toboganului), cu propunere de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult şase luni“.

 

Neregulile constatate la cele două piscine din Deltă

Printre abaterile constatate de comisari se numără nerespectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuţi de OMS 994/2018, respectiv clor rezidual liber determinat de sub 0,3 mg/L, precum și ph-ul apei peste 8,2.

Mai grav, ultimul buletin de analiză al apei din piscină, realizat de DSP, în posesia căruia operatorul economic a intrat în seara zilei de 16 august 2021, a indicat prezenţa bacilului piocianic (pseudomonas aeruginosa), în valoare de 9 UFC/100 ml.

Mai mult decât atât, conform ANPC piscina nu avea marcată adâncimea bazinului în zonele în care acest lucru este obligatoriu, nu era prevăzută cu prediluviu, lipseau balustrade la treptele de ciment prin care se făcea accesul și lipsea discul negru pentru determinarea limpezimii apei.

Printre alte nereguli constate, se numără faptul că regulamentul afişat nu indica numărul maxim de utilizatori ce pot fi prezenţi simultan în piscină și nici nu fusese desemnat un responsabil de piscină. În registru nu erau evidențiate operaţiunile de determinare a parametrilor fizico-chimici ai apei și nu se efectuau operaţiuni de primenire a apei prin golirea unei cantităţi de minimum 1/10 din volumul piscinei.

Lasă un răspuns