Un operator economic din județul Timiș a fost amendat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) pentru practici comerciale incorecte.

gaze naturale timis

Totul a pornit de la o reclamație primită la o reclamație primită la CJPC Timiș, referitoare la practici incorecte folosite de operatorul din domeniul furnizării de energie electrică și gaz.

O echipă de control a mers să efectueze controale pe teren, iar comisarii au constatat că operatorul economic în cauză afişa, pe site-ul propriu, sintagma „beneficiază de cel mai bun preţ la gaz“ care nu a putut fi probată de reprezentanţii companiei. De fapt, comparatorul de oferte demonstrează exact contrariul.

Concret, oferta comercială preciza că preţul energiei active este, în februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fără accize şi TVA. După calcularea preţului complet, s-a ajuns la concluzia că preţul real ajungea de fapt la valoarea de 634,03 lei/MWh (având incluse toate taxele), ceea ce înseamnă că preţul final era de 2,64 ori mai mare decât cel afişat în ofertă.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul ofertei de gaz, în februarie 2021, preţul prezentat era de 63 lei/MWh, fără taxe incluse. Însă preţul final, care conţinea toate taxele, ajungea în realitate la 123,88 lei/MWh, adică aproape dublu faţă de cel prezentat.

Inspectorii CJPC Timiş au considerat că informaţia astfel prezentată de operatorul economic în oferta sa atrage mult mai uşor consumatorul, care constata abia după încheierea contractului că, de fapt, preţul final pe care urma să îl plătească era considerabil mai mare.

În conformitate cu prevederile legale, operatorul economic are obligaţia să prezinte în ofertă preţul final al utilităţilor furnizate. Faptul că a acționat într-un mod diferit contravine prevederilor Legii nr. 363/2007.

Pe lângă amendă, ANPC a dispus inclusiv o măsură de încetare a practicii comerciale incorecte constatate.

 

Lasă un răspuns