Marți, 9 noiembrie, echipe de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu au efectuat acțiuni de verificare în supermarketurile Profi și Mega Image, precum și a operatorilor economici care comercializează carne și produse din carne în Hala Centrală a municipiului Giurgiu.

În Hala Centrală operează 6 de astfel de operatori economici, după cum urmează: Cool Chicken SRL, Eusebio SRL, Gia Construct SRL, Măcelăria B.N SRL, Piu-Piu Prod SRL şi Prodavis Carn SRL.

Ca urmare a acestor controale, comisarii au aplicat 14 amenzi în valoare de 160 000 de lei şi, de asemenea, au decis închiderea, pentru o perioadă maximă de 6 luni, a zonelor de servire asistată şi de patiserie din supermarketul Mega Image şi oprirea temporară a zonei de servire asistată din magazinul Profi.

 

Cele mai grave abateri constatate

Cele mai importante abateri constatate de comisarii Protecției Consumatorilor au fost următoarele:

  • comercializarea produselor cu caracteristici calitative neconforme (cu miros de produs alterat, cu arsuri de congelare);
  • nerespectarea temperaturilor de păstrare/expunere a produselor alimentare indicate de producători;
  • informarea incompletă a consumatorilor privind originea cărnii proaspete şi a preparatelor din carne (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare etc.);
  • folosirea unor grafice de monitorizare a temperaturii necompletate la zi sau completate în lipsa instrumentului de măsurare;
  • comercializarea produselor în spaţii frigorifice de expunere și păstrare improprii (vitrine frigorifice neigienizate, cu rugină, scurgeri de lichid, cu grătarele ventilatoarelor cu praf şi rugină, cu pavimente şi plinte deteriorate în camerele frigorifice, cu cârlige şi bare de susţinere a carcaselor de porc ruginite, cu exfoliere de vopsea.
  • în sectorul patiserie din Mega Image, s-a descoperit folosirea spaţiului de producţie neigienizat, cu resturi de produse pe blaturi, folosirea cuptorului de coacere neigienizat (geam cu grăsime solidificată), existenţa prafului pe ventilatorul de aerisire. De asemenea, în spaţiul din spatele cuptorului de coacere existau insecte moarte, praf, gunoi și pânze de păianjen.

 

Sancțiunile dictate de Protecția Consumatorilor

Pentru toate aceste nereguli, comisarii ANPC au impus următoarele sancțiuni:

  • 14 amenzi în valoare de 160 000 de lei;
  • închidere, pe durată de cel mult 6 luni, pentru a zonei de servire asistată și patiserie din Mega Image;
  • oprirea temporară a prestării serviciului de servire asistată din magazinul Profi;
  • 7 decizii de închidere a unităților pe durată de cel mult 6 luni, pentru operatorii economici care au activitate în Hala Centrală;
  • oprire definitivă de la comercializare pentru produse alimentare improprii consumului uman în valoare de peste 15 000 de lei.

 

 

Lasă un răspuns