La începutul acestui an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat 37 de furnizori de energie electrică și de gaze. Ca urmare a acestor verificări, s-a constatat că doi operatori au emis facturi pe luna noiembrie fără să aplice plafonarea sau compensarea prețurilor.

pret energie electrica

Situația a ajuns inclusiv în atenția primului ministru. Astfel, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat: „Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor cu competenţe în domeniu să verifice situaţia facturilor sesizate ca fiind neconforme cu plafoanele stabilite de către Guvern”.

La rândul său, Mihai Culeafă, președintele ANPC, a declarat că, în urma controalelor la care au fost supuși 37 de operatori economici cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, au fost depistate neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor.

Sursa citată a precizat: „ Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA.

În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze”.

Sancțiunile primite de furnizorii care încalcă legea pot consta fie în avertismente, fie în amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Măsurile complementare vizează refacerea facturilor.

Consumatorii care au primit facturi neconforme trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului, pentru o rezolvare a litigiului pe cale amiabilă. Dacă nu există înțelegere, se pot adresa ulterior ANPC, care va oferi un răspuns cu celeritate“.

Lasă un răspuns

  1. Prețuri plafonate la energie și gaze, începând de la 1 februarie! – YesComment

    […] Doi furnizori de energie electrică au emis facturi fără să respecte legea. Detalii AICI  […]