În 2021, valoarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) a ajuns la 28,2 miliarde de euro. Astfel, pentru prima dată în istorie, cifra este superioară celei de la Bursa din Budapesta, unde valoarea totală a acțiunilor a atins 27,8 miliarde de euro, deci cu 400 de milioane de euro mai puțin.

bursa de valori bucuresti

În ambele țări, cea mai valoroasă companie este una petrolieră: OMV Petrom în România și MOL în Ungaria. La București, Petrom are o capitalizare de 5,6 miliarde de euro, fiind urmat de Banca Transilvania (3,4 miliarde de euro) și Romgaz (2,9 miliarde de euro).

O valoare ușor mai mare o are Bursa din Praga, cu o capitalizare de 33 de miliarde de euro. Aceasta ar putea fi depășită de Bursa din București chiar în 2022, mai ales dacă va avea loc – așa cum anunțaseră la un moment dat autoritățile – capitalizarea Hidroelectrica, cea mai importantă companie energetică românească.

Cele mai puternice burse din Europa Centrală, situate mult peste cele din Praga, București și Budapesta, sunt cele din Varșovia și Viena, cu capitalizări care depășesc suma de 100  de miliarde de euro.

Depășirea de către bursa românească a celei maghiare vine ca urmare a creșterii puternice a acțiunilor, înregistrată în ultimii ani. Astfel, în 2021 creșterea înregistrată la București a fost de 33%, față de 20,4% la Budapesta și 14,2% la Varșovia.

Lasă un răspuns