Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au intensificat controalele, în perioada premergătoare sărbătorii pascale. Ei atrag atenția asupra faptului că impulsul de a cumpăra mult și ieftin de Paște poate să ducă la achiziționarea unor produse expirate sau care nu sunt depozitate corespunzător.

carne miel 2022

 

Produsele care prezintă cele mai mari riscuri

Românii trebuie să dea dovadă de cea mai mare atenție atunci când cumpără carne de miel, ouă, cozonaci, lapte și pește.

Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, a declarat: „Noi suntem pe front, în această perioadă. Amenzile pentru luna aprilie vor depăși un milion de lei, pentru că cei care comercializează anumite produse nu conștientizează pericolul pe care acestea îl pot avea la adresa sănătății. În prezent, întâlnim cele mai mari probleme la nivelul pescăriilor, deoarece peștele este un produs care se alterează foarte repede și creează și probleme serioase asupra organismului“.

Principala recomandare pentru consumatori face referire la spațiile autorizate. Românii sunt îndemnați să cumpere doar din spații organizate, care sunt igienizate și care depozitează produsele în mod corespunzător.

Același sfat este oferit și de Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care le transmite românilor să nu cumpere carne de miel din dube amplasate pe marginea străzii.

O altă recomandare vizează dorința, dar și nevoia românilor de a cumpăra mai ieftin. Dănuț Păle precizează că, de cele mai multe ori, produsele au prețuri mai mici deoarece nu au fost verificate sanitar.

În urma controalelor efectuate în comun de ANPC și de ANSVSA, cel mai frecvent au fost identificate următoarele nereguli:

  • produse care nu corespund la raft,
  • produse expirate,
  • spații de producție sau de comercializare neigienizate,
  • transport neadecvat al produselor.

 

Lasă un răspuns