1 mai este sărbătorit în mod tradițional de români cu un grătar de pe care nu lipsesc micii, de regulă bine udat cu bere. Unii comercianți încearcă să profite de tendința românilor de a face cumpărături masive în această perioadă, astfel încât Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat o serie de avertismente.

coronavirus gratar

Directorul general al instituției, Paul Anghel, a venit cu următoarele recomandări esențiale, dacă vrei să ai parte de un grătar de calitate, în urma căruia să nu ajungi la spital cu toxiinfecție alimentară:

  • consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale, data limită de consum sau dacă aceasta este ori modificată, ori depășită;
  • să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea asigurării condițiilor optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă. Astfel, cumpărătorii riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să afecteze starea de sănătate;
  • să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate. Trebuie știu, de asemenea, că pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilității minimale sau a datei limită de consum, precum și a ingredientelor alergene;
  • să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli cu privire la calitatea și modul de informare prin etichetare;
  • să acorde atenție deosebită aspectului produselor, la cumpărarea produselor de carne tocată;
  • la cumpărarea berii să verifice starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, limpezimea lichidului și data durabilității minimale.

 

 

Lasă un răspuns