Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima, după ce în octombrie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, oferind un respiro guvernului condus de premierul Rishi Sunak în contextul acțiunilor sindicale ample cu care se confruntă, transmit Reuters și Agerpres.

Rishi Sunak si Jeremy HuntFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,7%, de la 11,1% în octombrie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 10,9%.

Şi zona euro şi SUA au raportat în noiembrie scăderi peste aşteptări ale inflaţiei.

„Preţurile încă cresc, dar mai puţin decât în perioada similară din 2021, cel mai important exemplu fiind carburanţii”, a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca joi Banca Angliei să majoreze dobânda la 3,5%, de la 3%, chiar dacă previziunile BoE indică o recesiune îndelungată pentru economia britanică. Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie este mai ridicată decât în Statele Unite şi în zona euro.

Cele mai semnificative creşteri de preţuri s-au înregistrat în domeniul alimentar şi al energiei, afectându-i cel mai mult pe cei cu venituri scăzute.

În noiembrie, mâncarea şi băutura au costat cu 16,4% mai mult decât în perioada similară din 2021, cel mai…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.