Persoanele fizice care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până la 31 august. Până acum, un număr 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice în acest sens.

Bani – bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Conform legii, cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

  • Potrivit OUG 163/2020, care ulterior a fost modificată prin legea 168/2021.

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cât costă un an în 2023

Având în vedere că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

Adică, dacă cineva vrea să cumpere 1 an, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.