ANAF va începe un proiect pilot, din cea de-a doua parte a anului 2023, în ceea ce privește monitorizarea pe orizontală a marilor companii, conform șefului ANAF Lucian Heiuș.

ANAF – FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Ce înseamnă monitorizare orizontală: „Este atunci când va deschideți ușa pentru ANAF, care stă 24 ore din 24, 7 zile din 7 în control permanent. În felul ăsta firmele au zero surprize și penalități și ANAF are 100% certitudine pe ce se plătește”, a explicat Dragoș Doroș, Head of Fiscal Doctrine – KPMG România.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a spus că-i place acest concept.

„Am avut anul trecut o misiune de asistență tehnică cu FMI pe această monitorizare pe orizontală cu niște experți din Austria care aplică acest mecanism”, a precizat Heiuș, la TaxEU Forum.

El își dorește ca în primul trimestru să pregătească partea legislativă care să fie adoptată.

„Aș vrea ca începând cu semestrul II, opțional, să indentific cine își dorește, de la mari contribuabili – vreo 10 societăți – să intrăm într-un proiect pilot ca să implementăm această monitorizare pe orizontală”, a precizat șeful ANAF.

Această monitorizare pe orizontală, spune el, presupune un efort mare și din punct de vedere financiar al ANAF, „niște costuri suplimentare, pentru că este nevoie de oameni care să fie bine pregătiți, care să stea. Nu va sta nimeni în companie non-stop. Probabil niște echipe vor…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.