[ad_1]

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi lovite destul de dur de Coaliția PSD-PNL prin modificarea taxării. În primul rând contribuțiile la CAS și CASS, pentru că așa ca până acum se vor raporta la salariul minim, automat vor crește doar din această perspectivă.

Cornel Grama – consultant fiscalFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Vezi: OFICIAL Ce creșteri de taxe își asumă Coaliția PSD-PNL. Cum arată proiectul DOCUMENT

Salariul minim la 01.01.2024 se preconizează a fi cel putin 3.500 lei (de la 1 octombrie va fi 3.300 lei ).

În calcule vom lua salariul minim brut pe 2024 – 3.500 lei.

În ceea ce privește CASS…

CASS a rămas la o bază de calcul cuprinsă între 6 salarii și 60 de salarii la venitul net, respectiv norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată.

Orice PFA care se înființează va trebui să treacă în Declarația unică o baza de calcul de cel putin 6 salarii minime (21.000 lei) și va achita un CASS de 10% – 2100 lei pana în 25 mai a anului urmator.

Sunt exceptate acele PFA care au venituri din:

a) salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; sau

b) din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) (chirii, dividende, dobânzi, bursă, crypto, alte surse), pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime…

[ad_2]

Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns