Ministerul Muncii a propus ca salariul minim brut să urce de la 3.000 de lei la 3.300 lei de la 1 octombrie. Asta va face activitățile independente – PFA să se gândească că au noi plafoane pentru plata contribuțiilor, dar lucrurile nu sunt chiar așa.

Portofel cu baniFoto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Situația este destul de complexă iar Ministerul Finanțelor – ANAF ar trebui să vină cu precizări deoarece este posibil ca unele persoane să se gândească să se raporteze la 3.300 lei, chiar dacă nu ar trebui, deoarece ar fi un avantaj din punct de vedere al taxării.

Conform specialiștilor consultați de HotNews.ro, se ia în calcul salariul minim de la data estimării.

Așadar, dacă ai depus Declarația unică cu estimări, să spunem până la 1 octombrie 2023 atunci vei plăti contribuțiile (pe plafoane de 6, 12 și 24 de salarii minime la CASS, respectiv 12 și 24 la CAS) la salariul minim de 3.000 de lei, așa cum ai completat deja.

Dacă o faci după luna octombrie, atunci vei plăti la 3.300 lei.

Conform unui articol din Codul fiscal „în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege (…) se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel”.

În principiu,…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.