2024 a început prost din perspectiva bugetului de Stat, asta în condițiile în care de la 1 ianuarie au crescut o serie de taxe, inclusiv TVA. Deficitul bugetar a fost de 0,45% din PIB, respectiv aproape 7,9 miliarde lei în prima lună din acest an. Veniturile încasate nu reușesc să țină pasul în fața cheltuielilor.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

În ianuarie 2023 era vorba despre 0,25%, adică 4 miliarde lei. Rămâne de văzut cum va cântări în partea a doua a anului recalcularea pensiilor.

Conform notei execuției bugetare, veniturile totale au însumat 47,39 mld lei în ianuarie 2024, în creștere cu 19,7% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din contribuții de asigurări, TVA, accize și fonduri europene.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 4,23 mld lei, înregistrând o scădere de 5,8% (an/an), determinată de contracția încasărilor din impozitul pe dividende (-56,7%), pe fondul unui efect de bază ridicat (creșterea semnificativă a dividendelor în ianuarie 2023 distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reținerea cotei de impozit de 5%).

În ceea ce privește încasările de TVA, Ministerul Finanțelor nu menționează creșterea acestui impozit pentru anumite bunuri și servicii de la 1 ianuarie.

„Încasările nete din TVA au înregistrat 11,97 mld lei, în creștere cu 22,8% (an/an). Comparativ cu…



Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.