[ad_1]

​România pierde aproximativ 80 de miliarde de lei anual în colectarea taxelor prin economia subterană, caracterizată în special de munca nedeclarată, potrivit unui studiu realizat de Visa și compania de consultanță Kearney. „O creștere de 5% în plățile digitale timp de cinci ani consecutivi ar aduce o creștere a PIB-ului de aproximativ 7 miliarde de lei și o creștere a colectării de taxe cu aproximativ 1,9 miliarde de lei”, arată studiul.

Bani in plicFoto: Laupri / Dreamstime.com

România – pe locul 3 în topul țărilor din Europa privind economia subterană

Economia informală sau subterană este caracterizată de venituri subevaluate și muncă nedeclarată, ceea ce duce la distorsionarea concurenței pe piață, contribuții reduse la securitatea socială și pierderi în colectarea taxelor.

Economia subterană a României este estimată la 30,1% din PIB-ul anului 2022, respectiv 86,3 miliarde de euro, pe locul 3 în Europa, fiind depășită doar de Croația și Bulgaria.

Sectoarele cu cea mai mare penetrare a economiei informale în România sunt Construcțiile (47%), Industria (37%), Comerțul, transportul, cazarea și alimentația (35%), și Agricultura și pescuitul (30%).

În România, aproximativ 67% din tranzacții sunt în numerar, contrastând puternic cu alte țări, cum ar fi Marea Britanie cu 12%, care este una dintre economiile cele mai puțin dependente de numerar din Europa.

Ce s-ar putea îmbunătăți prin…

[ad_2]

Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns