
Pensionari, Foto: Feverpitched | Dreamstime.com
Cheltuielile privind protecția socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecție socială) s-au ridicat la peste 226 miliarde de lei în 2022, (din care 225 miliarde sunt doar cheltuieli cu prestațiile sociale), a transmis miercuri INS. Ponderea lor în PIB a scăzut la 16,2%, plasându-ne pe ultimele locuri în Europa.

Ca şi în anii anteriori (2013-2022), protecția socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor legate de bătrânețe și a celor de boală sau îngrijirea sănătății care au implicat 50%, respectiv 28% din totalul cheltuielilor cu prestațiile sociale.
Cheltuielile de protecție socială reprezintă o expresie a măsurii în care diferite țări își asumă responsabilitatea pentru a sprijini standardul de viață pentru grupurile vulnerabile și dezavantajate.
În definiția OECD, pentru a fi considerat „social” un anumit program trebuie să implice redistribuirea resurselor între gospodării sau participarea obligatorie. În România, nivelul cheltuielilor publice sociale a fost caracterizat ca fiind al unui stat minimalist, subdimensionat față de celelalte țări.
Analiza grupării țărilor în funcție de ponderea acordată cheltuielilor de protecție socială…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro