e-Transport a devenit o sursă de amenzi pentru ANAF. Deși Ministerul Finanțelor a venit cu o modificare a legislației (OUG 43/2024) prin care Antifrauda să nu mai aplice sancțiunea de confiscare a contravalorii mărfurilor dacă acestea au fost înregistrate în contabilitate, în practică inspectorii au găsit un mod de ocolire a acesteia.
Sunt numeroase situații în care ajung să plătească “nota de plată” acei contribuabili unde nu există niciun risc de pierdere a unor venituri fiscale, spune Georgiana Iancu, liderul departamentului de Taxe indirecte la EY România.
„Există o prevedere care ar putea să fie citită și aplicată de către inspectorii antifraudă: dacă verificarea se face după ce se încheie transportul bunurilor și a existat recepția acestora, deci nu există un risc de pierdere a veniturilor fiscale, nu ar trebui să se aplice măsura confiscării contravalorii bunurilor”, afirmă Iancu.
Experiența practică, spune ea, ne arată că modul în care inspectorii antifraudă aplică această prevedere e total diferit: dacă camionul a traversat frontiera fără cod UIT a fost detectat, iar asta înseamnă că verificarea a fost inițiată înainte de începerea transportului și se aplică măsura sancțiunii.
„Au fost multiple dezbateri vizavi de proporționalitatea raportării în special din perspectiva contravențiilor. Amenda de bază este de până la 100.000 de euro, dar vorbim și de confiscarea…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro