Camera Deputaților a adoptat miercuri, 3 iunie, o măsură care prevede suspendarea măsurilor de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale, până la data de 1 septembrie 2020.

anaf popriri

Măsura a fost adoptată  cu 300 de voturi pentru și o singură abținere, de Camera Depuaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu.

Săptămâna trecută, Guvernul deja extinsese până la data de 25 iunie termenul anterior de 15 iunie până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. Autoritățile deciseseră, în contextul măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 30 de zile după expirarea stării de urgență, adică până la 15 iunie.

Astăzi, parlamentarii au decis extinderea suspendării popririlor, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 1 septembrie.

În amendamentul adoptat astăzi se arată: „Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă, până la data de 1 septembrie 2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate“.

Amendamentul este justificat de inițiatori în felul următor: „În acest context, pentru un ajutor real și care să fie de natură a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia firească și corectă ar fi ca pe perioada starii de urgență și o perioadă rezonabilă ulterioară să fie suspendată și ridicată orice și toate măsurile de executare silită individuală, atât civilă, cât și bugetară, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență“.

Proiectul de lege trebuie să fie promulgat și de președinte, înainte de a intra în vigoare.

 

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – Află cum poți să câștigi 

Lasă un răspuns