Începând cu ianuarie 2020, benzinăriile MOL au introdus plata pentru mașinile electrice, în cele patru benzinării din București. Plata se face pentru o sesiune inițiată, o singură încărcare, fără să se țină cont nici de timpul petrecut la stație, nici de electricitatea consumată.
Reprezentații MOL au oferit următoarele explicații, după adoptarea acestei măsuri: „Instalarea și operarea infrastructurii staţiilor de încărcare presupune costuri considerabile, astfel încât nu am putea continua îmbunătăţirea reţelei de staţii de încărcare dacă acest serviciu ar fi menţinut gratis“.
Tarifele pentru încărcarea vehiculelor electrice sunt de 29 de lei pentru încărcare normală 22kWh (AC – Type 2) și de 44 de lei pentru încărcare rapidă 50kWh (DC – CCS, CHAdeMO), indiferent de capacitatea bateriei mașinii electrice.
Stațiile MOL – politica de încărcare
MOL informează șoferii să țină cont de necesitatea celorlalți clienți de a-și încărca autovehiculul electric, dacă timpul de încărcare necesar este prea lung. De asemenea, îi sfătuiește să afișeze numărul de telefon, în cazul în care lasă mașina nesupravegheată.
În urma opririi serviciului de încărcare electrică, utilizatorul va trebui să părăsească punctul de încărcare cu vehiculul său în 5 minute. În timpul acestei perioade de grație, nu se vor aplica taxe suplimentare pentru ocuparea punctului de încărcare.
Deși nu se vor aplica taxe suplimentare pentru ocuparea punctului de încărcare chiar și după expirarea perioadei de grație, utilizatorul trebuie să părăsească punctul de încărcare cu vehiculul său, facilitând astfel bună funcționare a stației.
Cum funcționează stațiile electrice MOL
Șoferul parchează mașina pe locul rezervat mașinilor electrice, intră în magazin, iar la casa de marcat spune operatorului că va încărca normal sau rapid mașina electrică.
Cu bonul fiscal, anunță operatorul că vrea să încarce, iar acesta va porni sesiunea de încărcare. Pentru a pleca din stație, șoferul trebuie să anunțe din nou operatorul, care va deconecta mașina de la stația de încărcare.