Unele fructe și legume găsite în magazine conțin, conform unor teste efectuate recent de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), chiar și 10 pesticide diferite.

pesticide fructe si legume

Cel mai frecvent întâlnit este imazalil. Aceasta este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.  În doze mici nu este dăunătoare sănătății, dar situația se poate schimba la ingerarea de cantități mai mari.

Cele mai multe chimicale s-au găsit, dintre legume, în cartofi, iar dintre fructe, în mere. Pe lista celor mai nesigure alimente se află și căpşunile, nectarinele și  piersicile, strugurii, cireşele, spanacul, ardeiul gras, ţelina, roşiile și castraveţii.

La polul opus, alimentele cu cele mai puține pesticide sunt porumbul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, vinetele, ananasul, mango, papaya, avocado, kiwi şi pepenele.

Ca urmare a acestor constatări, ANSVSA recomandă ca fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută. Mai mult, este recomandat să fie redus consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice. Potențial dăunătoare sănătății.

 

 

Lasă un răspuns

  1. Fructele și legumele de import – mai puține pesticide decât în U.E – YesComment

    […] Cel mai frecvent întâlnit este imazalil. Aceasta este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.  În doze mici nu este dăunătoare sănătății, dar situația se poate schimba la ingerarea de cantități mai mari. Detalii aici […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.