Marea cantitate de plastic de pe rafturile cu fructe și legume ale supermarketurilor din România a atras atenția ecologiștilor. Pagina de Facebook România Ecologică a publicat mai multe fotografii cu ambalaje din magazinele Kaufland, respectiv proprii, acuzate că nu fac nimic pentru a reduce consumul de plastic ci, dimpotrivă, îl încurajează. Asta cu toate că discursul lor public merge în altă direcție, vorbind despre sustenabilitate și grijă pentru mediu.

Redăm, mai jos, postările de pe pagina de Facebook amintită, precum și câte o fotografie, care le ilustrează:

 

Plasticul din Kaufland

plastic kaufland acuzatii

„Dacă vreți să aflați cât de mult le pasă #supermarket-urilor de poluare și sustenabilitate, nu vă uitați în „gura” lor, uitați-vă la #raft!

De exemplu dacă ne uităm la aceste imagini cu legume ambalate în plastic, din magazinele Profi Romania, observăm că #NuLePasă deloc!

Nu există nicio scuză plauzibilă pentru această poluare absurdă cu aceste tăvițe din polistiren și cu ambalaje din plastic.

Planeta este efectiv sufocată cu ambalaje din plastic de unică folosință din comerț. Până în 2050 vom avea mai mult plastic decât pește în mări și oceane. La nivelul UE se poluează cu circa 100 de miliarde de pungi de plastic în fiecare an.

Cum am ajuns aici?

Exact așa, cum se vede în aceste imagini. Cu nepăsarea marilor companii. De la producători, la distribuitori și până la raft în supermarket, toți sunt principalii vinovați pentru poluarea cu plastic. În cele mai multe situații aceștia își pun cumpărătorii în imposibilitatea de a alege produse fără ambalaje din plastic, și asta îi face să fie „răul de la rădăcină” în privința poluării cu plastic.“

 

Plasticul din Profi

plastic profi acuzatii

„Suntem foarte curioși cum explică Kaufland Romania, fondatorul Ambasada Sustenabilității în România, că se îmbină „sustenabilitatea” cu această poluare penibilă de la raft din magazinele sale. Voi nu vreți să aflați?

Ok, oferă „granturi nerambursabile” de peste 1 milion de Euro pentru tot felul de ONG-uri, nemaipomenit! Dar cum e cu poluarea absurdă de la raft? Ce e cu insistența aceasta ridicolă de a comercializa câteva legume în tăvițe de polistiren trase în țiplă? Cine își bate joc de programele lor de sustenabilitate în halul ăsta?

Și povestea asta cu avocado în plastic pentru că e „ready to eat” nu-i nici mai mult, nici mai puțin decât un #bullshit!“

 

În condițiile în care, anual, pe glob sunt produse 245 de milioane de tone de plastic (echivalentul a 31 de kilograme pentru fiecare locuitor al planetei), tot mai multe state și instituții internaționale iau măsuri pentru protecția mediului. În prezent, Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic și stabilirea de noi cerințe, mai restrictive, pentru producători. Amănunte AICI 

Lasă un răspuns