Protecția Consumatorilor a desfășurat controale la 32 de societăți comerciale din zona București-Ilfov, cu scopul de a verifica modul de aplicare a legislaţiei în vigoare privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.

protectia consumatorilor scoli bucuresti

Iar constatările efectuate sunt îngrijorătoare: 405 kilograme de produse nerecomandate copiilor au fost oprite de la vânzare. Aceeași măsură a fost luată pentru cantitatea de 627 de litri de sucuri și băuturi răcoritoare.

Într-un comunicat emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), se arată: „s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 405 kilograme de produse alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor (prăjituri, bomboane, ciocolată, acadele, chipsuri, biscuiţi săraţi, snacksuri, napolitane) în valoare de 5 587,5 lei şi cantitatea de 627 litri sucuri şi băuturi răcoritoare cu conţinut de zahăr ridicat, în valoare de 5 016 lei”.

Preşedintele ANPC a declarat că „verificările au pornit de la premisa importanţei educării micilor consumatori cu privire la un stil de viaţă sănătos. Ne dorim ca viitoarele generaţii de consumatori de servicii şi produse să-şi formeze de timpuriu un comportament alimentar sănătos, si totodată, să fie pe deplin informaţi cu privire la caracteristicile produselor pe care le consumă.”

Ca urmare a deficientelor constatate s-au aplicat și 20 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 170.000 lei, precum şi trei avertismente.

 

Puțini dintre noi știu că există, încă din 2008, un ordin al Ministerului Sănătății, care stabilește ce alimente sunt sănătoase pentru copii și adolescenți, precum și lista cu alimente nesănătoase, a căror comercializare este interzisă în incinta unităților de învățământ. Puteți găsi această listă aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.