Fructele și legumele comercializate în România și provenite din import stau mai bine, comparativ cu media Uniunii Europene, înregistrând cantități mai mici de pesticide. Astfel, în România, 1,66% din probele analizate au avut depăşiri ale limitelor maxime. În Europa, această medie se situează la 4,1%.

pesticide fructe si legume

Aceste date au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Ştiinţific din cadrul ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

„Referitor la subiectul monitorizării reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import, statistica relevă că numai 1,66% din probe analizate au fost declarate neconforme (depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide). Procentul este sensibil mai mic decât media neconformităţilor la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%“, arată ANSVSA.

Într-un studiu anterior, realizat tot de către ANSVSA – însă pe toate fructele și legumele, nu doar pe cele de import – , s-a descoperit că unele fructe și legume găsite în magazine conțin chiar și 10 pesticide diferite.

Cel mai frecvent întâlnit este imazalil. Aceasta este o substanţă utilizată pentru protecţia plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.  În doze mici nu este dăunătoare sănătății, dar situația se poate schimba la ingerarea de cantități mai mari. Detalii aici

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.