În luna martie 2020, inflația a încetinit puternic în țările din zona Euro, pe de o parte ca urmare a scăderii accentuate a prețului petrolului, iar pe de altă parte pe fondul înghețării activității economice din mai multe domenii, în încercarea diferitelor state de a limita răspândirea pandemiei de Covid-19.

inflatie

Inflația medie a fost, în luna martie, de 0,7%, ea înregistrând scăderi în toate cele 19 state din zona Euro. În luna anterioară, inflația fusese de 1,2%.

Țările cu cea mai mică inflație – de numai 0,1% – sunt toate din sudul Europei: Portugalia, Italia și Grecia.



Conform datelor oferite  de Eurostat, cea mai mare scădere, de 4,3%, s-a înregistrat în sectorul energetic. Aici, prețul petrolului s-a prăbușit, după ce Arabia Saudită a provocat un război al prețurilor cu Rusia, război pe care pare să îl câștige fără prea mari probleme.

Domeniul în care s-au înregistrat totuși scumpiri a fost cel al alimentelor neprocesate. Cerea pentru produse precum făină, orez sau paste făinoase a crescut foarte mult, mulți europeni alegând să își facă provizii, odată cu declararea pandemiei de coronavirus.

Și în România inflația a scăzut, la începutul acestui an. Astfel, în luna februarie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,05%, față de 3,6% în luna ianuarie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Banca Naţională a României a redus, de asemenea, prognoza de inflaţie pentru întregul an 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară.

 

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!



Lasă un răspuns

  1. Melnic Carmen

    Sa fie incontinuare în scădere