Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a anunțat că, într-o ordonanță militară pregătită pentru ziua de miercuri, va fi inclusă obligativitatea autorităților de a ține deschise piețele agro-alimentare, astfel încât producătorii locali să își poată vinde în continuare produsele.

consum fructe si legume romania

În sprijinul acestei idei, ministrul a vorbit despre faptul că și magazinele mici de cartier au rămas deschise:

O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat.

Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului“.Adrian Oroș a vorbit și despre stocurile de produse alimentare care există la producători, chiar dacă, în primele săptămâni ale pandemiei, tendința existentă era inversă, de golire a rafturilor, dând impresia că va exista o criză alimentară:

Ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri.

E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin“.

Pe de altă parte, imagini surprinse în ultimele zile în piețe din mai multe orașe românești au arătat că există probleme în ceea ce privește respectarea distanței atât între vânzători, cât și între vânzători și clienți sau între diferiții cumpărători.

 

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.