Virgil Popescu, ministrul Economiei, al Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat că o diminuare a cotației barilului Brent va duce și la scăderea prețului la pompă al benzinei și motorinei, pe piața românească.

pret benzina romania

Astfel, ministrul a explicat faptul că România, ca şi Europa, este legată de cotaţia Brent a petrolului, iar acolo preţul petrolului este în jur de 25 de dolari. Prin urmare, România nu va fi afectată pe termen scurt de scăderea dramatică de pe pieţele americane.

În schimb, conform lui Virgil Popescu, „Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, pe o scădere în continuare a cotaţiei barilului Brent în Europa, este să avem o scădere a preţului la pompă al benzinei şi motorinei, ceea ce pentru populaţie poate fi un lucru pozitiv, dar din punctul meu de vedere îmi arată că economia este în continuare în descreştere şi consumul scade. În condiţiile în care preţul Brent va scădea, va scădea şi cotaţia la staţiile de carburanţi din România“.Ministrul a explicat și situația actuală din America, diferită de cea din U.E., inclusiv România: „În America s-a întâmplat un fenomen destul de ciudat: sunt foarte mulţi producători independenţi de ţiţei, iar aceştia au intrat cu producţia în vânzările pentru luna mai.

Dacă vă uitaţi pe cotaţiile aferente vânzărilor din iunie, acolo sunt în jur de 20 de dolari pe baril, iar fiind foarte multă ofertă de ţiţei, nemaiexistând spaţiu de depozitare, a fost închiriată flotă pentru stocarea ţiţeiului, conductele sunt pline, rezervele americane se vor umple după anunţul preşedintelui american de achiziţie pentru rezerva Statelor Unite.

A apărut această posibilitate care se poate traduce astfel: decât să opresc producţia, decât să închid sondele şi să am costuri foarte mari cu redeschiderea lor şi stabilizarea din nou a producţiei, mai bine fac orice ca să scap, te şi plătesc ca să iei petrolul din curtea mea. Practic, au ales răul cel mai mic“.

În schimb – a subliniat ministrul – în Europa şi în România nu va exista o situație similară, datorită faptului că suntem importatori neţi de petrol.

 

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!  1. Un lucru bun scăderea dar efectele dupa

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.