Utilizatorii români de carduri Visa, MasterCard și American Express sunt vizați de o înșelătorie online care folosește imaginea Băncii Mondiale. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează că astfel de campanii, de tip phishing/scam, care folosesc identitatea vizuală a unor companii sau instituţii cu reputaţie, au devenit tot mai frecvente.

campanie inselatoare banca mondiala

Aceeași instituție arată cum funcționează înșelătoria, care folosește platforma gratuită Weebly:

    1. „Noua campanie de tip phishing, lansată recent, copiază de această dată elementele de identitate vizuală ale Băncii Mondiale, cu scopul de a determina utilizatorii care accesează link-ul să îşi introducă date bancare, corespondente serviciului de internet banking“.



  1. Utilizatorii care vizitează site-ul banca-mondiala[.]weebly[.]com sunt întâmpinaţi cu un text sec, într-o limbă română incoerentă, cel mai probabil transcris dintr-o altă limbă, cu ajutorul unui instrument automat de traducere.
  2. Textul mesajului înșelător este următorul: „Stimate utilizator al Băncii, vă sfătuim să completaţi informaţiile dvs. bancare, după cum este indicat mai jos, pentru a evita închiderea contului dvs. bancar. Dacă nu completaţi informaţiile dvs. bancare, aşa cum este indicat mai jos înainte de 24 de ore, contul dvs. bancar va fi închis permanent“.
  3. Datele cerute de atacatori pentru anularea suspendării contului sunt următoarele:

– numele de utilizator („numele dvs. bancar”)

– IBAN („număr de cont”),

– e-mail,

– codul de logare dedicat internet banking-ului („ID de logare”)

– parola generată de token („parola/token).

Dacă autorii înșelătorie ajung să dețină toate aceste date, ei vor putea să obțină acces şi să efectueze tranzacţii ilicite din contul clienţilor respectivi.

Așadar, evitați să oferiți aceste date online. Dacă sunteți nesigur în legătură cu un mesaj sau o solicitare de acest tip, sunați imediat la banca la care aveți contul și cardul atașat contului!

 

Puteți lăsa comentarii despre băncile din România AICI

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!



Lasă un răspuns