Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale, din care 15 amenzi în valoare de 145.000 de lei şi două avertismente, în urma verificărilor realizate în Călăraşi.

 

Controalele s-au desfăşurat atât la agenţii economici care îşi desfăşurau activitatea în pieţe agroalimentare, cât şi la operatorii economici din oraş. Cele mai importante nereguli identificate şi sancţionate sunt: nerespectarea condiţiilor de vânzare şi păstrare a peştelui, produselor din peşte şi a cărnii, abateri de informare-caracterizare la produse alimentare, respectiv lipsa etichetei de produs sau folosirea unor etichete cu informaţii incomplete.

Ca urmare a abaterilor constatate în timpul controlului, a fost dispusă oprirea temporară a activităţii de prestări servicii alimentaţie publică sau comercializării produselor până la remedierea deficienţelor pentru şapte operatori economici.

În cazul unităţilor de alimentaţie publică, cu autoservire, s-a identificat folosirea unor spaţii neigienizate, ustensile improprii, uzate, murdare, materii prime/produse culinare fără elemente de identificare-caracterizare, existenţa insectelor congelate în produsele aflate la păstrare, spaţii frigorifice cu rugină, neigienizate, nerespectarea regulii vecinătăţilor, lipsa informării în privinţa prezenţei ingredientelor alergene în preparatul finit.

De asemenea, s-au constatat practici comerciale incorecte, respectiv, înşelătoare (de exemplu: comercializarea peştelui prezentat ca fiind proaspăt în contextul în care acesta provenea din peşte decongelat).

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!

Lasă un răspuns