Comisarii ANPC au dispus aplicarea a 134 avertismente și 123 amenzi contravenționale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei.

 

Inspectorii au constatat practici incorecte – constrângea consumatorilor să accepte condițiile contractuale, respectiv a renunțării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului și anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparație aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparație.

Acest tip de neregulă s-a constatat în județele Caraș Severin și Timiș. Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București.

O altă neregulă identificată a fost ”prestarea serviciilor de reparații auto fără prezentarea informațiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate”, în județele: Mehedinți, Arad, Caraș Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea și Harghita.

Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București.

De asemenea, s-a constatat nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj și Bihor, dar și lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb, în județele: Hunedoara, Argeș, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Brașov, Mehedinți.

Altă abatere a fost afișarea tarifelor fără să conțină TVA conform legii, în județele: Neamț, Iași, Mureș, Covasna, Sibiu, Satu Mare și Sălaj. De asemenea, s-au găsit condiții insalubre de lucru și depozitare, în județul Sălaj.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.