Cea mai mare stațiune bulgărească de pe malul Mării Negre, Sunny Beach, arată lamentabil, la sfârșitul lunii iunie. Doar câțiva turiști stau la soare pe o imensă plajă pustie, întinsă pe cinci kilometri.

vacanta bulgaria reprogramata

Rumen Monchev, proprietarul unui hotel din Sunny Beach, a declarat: „Nu îmi amintesc de o situaţie similară. Dacă vom fi pe zero în acest an, va fi super bine“.

El spune că săptămâna trecută aștepta 160 de turiști maghiari, însă dintre aceștia au venit numai 33. Iar această situație e emblematică pentru modul în care evoluează lucrurile în prezent, cu toate că hotelierii au făcut investiții suplimentare, în contextul pandemiei de coronavirus: au apărut ecrane de plastic care separă mesele şi a angajat un „COVID-19 sheriff“ care să se asigure că hotelul său este un loc sigur.

Anul trecut, peste 9 milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria, iar în acest an se sconta pe o creștere cu 10%. Turismul asigură aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei şi oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de persoane în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

În acest context, guvernul de la Sofia face eforturi pentru salvarea sezonului: a oferit subvenţii pentru zborurile charter şi a redus tarifele de concesionare, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi şezlonguri mai ieftine şi să ţină litoralul sigur şi dezinfectat.

Teodor Pastarmadzhiev, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Hoteluri din Sunny Beach, a declarat: „Am încetat de mult să mă mai uit la rezervări. Suntem cu toţii în standby“.

Speranțele se îndreaptă spre revigorarea turismului în lunile iulie și mai ales august, datorită turiștilor din Marea Britanie, Ucraina și Rusia.

Lasă un răspuns