În 20 din 23 de țări europene analizate în cadrul studiului Deloitte Property Index, locuințele nou-construite s-au scumpit în ultimii ani, ieftiniri înregistrându-se doar în trei state.  România face parte din grupul țărilor în care locuințele s-au scumpit.

evolutie preturi apartamente iasi brasov

 

Paris – cel mai scump oraș, Serbia – țara în care prețurile se prăbușesc

Capitala Franței conduce topul celor mai scumpe orașe europene, cu 12 863 de euro pe metru pătrat pentru o locuință nouă. Cel mai ieftin oraș inclus în studiul amintit este Nis, din Serbia, unde un metru pătrat de locuință nou construită a costat 790 de euro anul trecut.

Preţul mediu pentru un metru pătrat nou construit în cele 67 de oraşe menţionate în studiu a fost de 3 758 de euro.

În ceea ce privește rezultatele analizei la nivel de țară, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în Luxemburg, cu 13% faţă de anul anterior, locurile următoare fiind ocupate de Franţa și de Spania.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Serbia, unde s-a înregistrat o scădere de 7,4%.

Cum stau lucrurile în România și Europa Centrală

În țările din Europa Centrală și de Est, precum Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația, Slovenia sau Serbia, prețurile variază între 1 000 și 2 000 de euro pe metru pătrat. Singura țară din regiune în care  prețurile depășesc 2 000 de euro pe metru pătrat este Cehia.

Conform unei declarații date de Alexandra Smedoiu, partener Deloitte România, în România continuă să existe, în ciuda pandemiei, o tendință de creștere a locuințelor:

„În România, în primul trimestru din acest an, preţurile locuinţelor au crescut cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor Eurostat, iar până la finalul anului estimăm că trendul va continua, susţinut de schimbările legislative avute în vedere pentru programul Prima Casă şi de modificările anunţate la legea care prevede aplicarea cotei de TVA de 5% la vânzarea locuinţelor, care ar urma să fie adoptate“.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.