120 de kilograme de mâncare pe an – aceasta este cifra medie pe care o aruncă, în prezent, fiecare român. Obiectivul Guvernului este ca, în următorii 10 ani, această cifră să fie redusă la jumătate, conform lui Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României.

mancare aruncata

Singura consolare constă în faptul că, în Uniunea Europeană, cifrele privitoare la mâncarea aruncată sunt chiar mai mare. Astfel, dacă românii arunci, în medie, 12% din mâncarea cumpărată, media UE se află la peste 20%.

Cele mai frecvente greșeli care conduc spre o astfel de situație sunt următoarele:

  • estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături;
  • nu depozităm corect alimentele;
  • nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.

Astăzi, Ziua internațională de conştientizare asupra risipei alimentare a fost marcată printr-o conferinţă cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!“, organizată de Ministerul Agriculturii şi de InfoCons.

Cu această ocazie, a fost lansată campania de informare, educare şi conştientizare „Şi tu poţi proteja planeta! împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!“.

Această campanie este structurată în două etape.

Prima etapă constă în campania de diseminare a materialelor informativ educative realizate în parteneriat cu InfoCons la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale, al cărei grup ţintă îl reprezintă publicul larg-consumatorii, în calitatea lor de cetăţeni.

A doua etapă este campania de informare şi educare a consumatorilor din unităţile de învăţământ preuniversitar privind prevenirea şi diminuarea risipei de alimente „Şi tu poţi proteja planeta! împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente“, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în conformitate cu Protocolul încheiat de Ministerul Agriculturii cu această instituţie.

Lasă un răspuns