Racordarea clienților casnici la rețelele de distribuție a gazelor naturale este, în mod oficial, gratuită, după ce Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat ordinul 179/9 octombrie 2020.

gaz energie

Ordinul, publicat de e-nergia.ro, prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică atât persoane fizice, cât şi firme.

Fiecare client care se racordează la gaze trebuie să plătească pentru trei lucruri:

  • extinderea reţelei de distribuţie, în cazul în care investiţia nu este fezabilă şi nu a fost făcută deja;
  • branşamentul;
  • instalaţia de utilizare interioară.

Branşamentul costă aproximativ 1 600 de lei

Instalaţia de utilizare interioară pentru o casă costă între 1 000 și 1 500 de euro.

Cea mai scumpă este extinderea rețelei de distribuție, care poate ajunge, în unele cazuri, la sume astronomice, cifrate între 50 000 și 100 000 de euro.

Toți cei care locuiau în zone în care reţeaua de gaz nu a ajuns încă trebuiau să plătească şi pentru această componentă, atunci când solicitau racordarea.

Această obligație este schimbată de ordinul ANRE. Prin urmare, costurile cu extinderea reţelei de distribuţie vor fi suportate de acum înainte de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor, iar restul costurilor rămân în sarcina consumatorului.

Aici găsiți adresa de la care puteți descărca ordinul recent aprobat.

Lasă un răspuns

  1. Balogh Eva Maria

    Când vom avea gaze și la bloc ?