Începând cu data de 1 ianuarie 2021, a crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming, fără a fi necesară plata unor taxe suplimentare. Anunțul a fost făcut de Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

 

numere portate romania

 

Astfel, începând din 2021, pentru majoritatea planurilor tarifare, volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE (Uniunea Europeană+Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), fără aplicarea unor taxe suplimentare, a crescut în medie cu aproape 17%, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros.

Ca măsură suplimentară, au scăzut şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE. Astfel, suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 14%, de la 3,5 la 3 euro/GB, fără TVA, iar suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproape 4%, de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

În ceea ce privește nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS SA este autorizat să o perceapă propriilor clienţi pentru apelurile primite în roaming în SEE în anul 2021, în condiţiile prevăzute în Decizia preşedintelui ANCOM nr. 585/2020, a scăzut de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

 

Care este volumul de consum rezonabil de date, potrivit ANCOM?

Instituția precizează care este volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE, începând din acest an.

  • în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, extraopţiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât şi al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3 euro, fără TVA, utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x preţul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare, fără TVA/3 euro.
  • în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează): creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE/3 euro.

Autoritatea reaminteşte că începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după ce această țară a părăsit Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

  1. Je

    Sa văd factura!
    De furat tot ne fură!
    Ei nu respectă hotărârile

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.