În 2020 au fost emise, la nivel european, 161 de alerte referitoare la măștile de protecție, 13 alerte vizând dezinfectanți pentru mâini, 18 alerte pentru lămpi UV care susțineau că ar funcționa ca sterilizatori, precum și 3 alerte referitoare la salopete care trebuia să asigure protecția față de virus.

Datele provin din raportul anual pe 2020 privind Safety Gate, sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene pentru produsele nealimentare periculoase, care ajută la scoaterea acestora de pe piață.

Eforturile de protecție a consumatorilor europeni s-au adaptat la specificul acestui an de pandemie, după cum rezultă din declarația lui Didier Reynolds, comisarul european pentru Justiție:

„Safety Gate s-a dovedit a fi rezistent la criză: în timpul pandemiei COVID-19 a ajutat la protejarea consumatorilor, fiind un instrument cheie pentru a circula în mod eficient şi rapid informaţii referitoare la produsele periculoase, cum ar fi măştile nesigure sau dezinfectanţii toxici şi a le scoate de pe piaţă. Cu instrumente de protecţie precum acesta, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate“.

Printre produsele periculoase notificate în Safety Gate, au existat măști care nu asigură protecție suficientă și dezinfectanți care conțin substanțe toxice, cum ar fi metanolul. Acesta poate duce la orbire, dacă este înghițit.

Conform raportului, dincolo de aceste notificări referitoare la produsele aflate în legătură directă cu pandemia, topul notificărilor a vizat următoarele trei categorii de produse:

  • jucării (27% din totalul notificărilor);
  • autovehicule (21%)
  • aparate şi echipamente electrice (10%).

În cazul jucăriilor, cele mai frecvente riscuri semnalate se referă la leziuni precum fracturi sau contuzii (25%), urmate de componentele chimice ale produselor (18%) şi de riscurile de sufocare a copiilor (12%).

Rețeaua Safety Gate cuprinde 31 de țări: toate cele 27 de state membre UE, precum și Marea Britanie, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Lasă un răspuns