Companiile care furnizează energie electrică vor fi nevoite să plătească despăgubiri și compensații clienților afectați de diferite deranjamente și pene de curent. Noile obligații sunt stabilite printr-un nou ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

pret energie electrica

Punctul 5.3 al documentului amintit a fost modificat și va avea următorul cuprins: „În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

Anterior acestei decizii, formularea suna în modul următor: „În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare“.

Prin urmare, până acum consumatorii puteau primi fie despăgubiri, fie compensații. De acum înainte însă, vor putea să primească atât despăgubiri, cât și compensații, în cazul unei pene de curent.

Compensațiile sunt acordate, de regulă, în cazurile în care alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar, adică în 6 ore în orașe, în 4 ore în orașele reședință de județ și în 12 ore în mediul rural. De asemenea, pot fi acordate atunci când au loc prea des întreruperi lungi, adică mai mult de 8 într-un an la oraș sau mai mult de 12 într-un an la țară.

Aceste compensații se acordă automat și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei pentru fiecare client racordat la joasă tensiune, 200 de lei pentru fiecare client racordat la medie tensiune și 300 de lei pentru fiecare client racordat la înaltă tensiune.

Despăgubirile sunt plătite, de regulă, atunci când, ca urmare a fluctuațiilor de tensiune, apar defecțiuni ale aparatelor casnice.

Lasă un răspuns