Un studiu de piață recent a calculat cantitatea de benzină, în litri, care poate fi cumpărată pentru salariul mediu din diferite țări europene. Topul este dominat de Elveția, iar pe ultimul loc se regăsește Albania.

Cele mai bogate și cele mai sărace state din Europa

Astfel, statele europene care stau cel mai bine, din acest punct de vedere, sunt Elveția, Luxemburg și Danemarca. Un elvețian poate cumpăra, cu salariul mediu brut pe economie, o cantitate de 3 582 de litri de benzină într-o lună. Un luxemburghez poate să cumpere 2 955 de litri, iar un danez 2 328 de litri.

Cel mai rău, din acest punct de vedere, stau locuitorii din Albania, Moldova și Ucraina. Un albanez poate să cumpere, cu salariul brut, doar 289 de litri de benzină într-o lună. Un moldovean de peste Prut poate cumpăra 358 de litri, iar un ucrainian, 389 de litri.

 

Situația în România: stăm mai prost decât anul trecut!

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, salariul mediu brut este, în România, de 5 804 lei pe lună. Cu acești bani, un român poate să cumpere 669 de litri de benzină. Astfel, România stă aproape de două ori mai bine decât țările vecine rămase în afara Uniunii Europene, dar se află în același timp la o distanță considerabilă de cele mai bogate state europene.

Comparativ cu anul trecut, situația nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă. Din cauza scumpirii benzinei cu 12,7% față de 2020, cantitatea de benzină ce poate fi cumpărată a scăzut cu 12,7%.

În 2020, un român putea să cumpere, cu salarul mediu, 673 de litri de benzină. În prezent, un român poate să cumpere 669 de litri de benzină cu salariul mediu.

Lasă un răspuns