Cinci județe din jumătatea de sud a României vor primi 70,3% din suma totală alocată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Este vorba, în ordinea sumelor de bani primite, de județele Olt, Galați, Dolj, Giurgiu și Buzău.

pesticide fructe si legume

Mai precis, peste 29% din suma alocată va fi accesată din județul Olt, urmat în top de Galați, cu un procent de peste 20%. pe poziția a treia se situează județul Dolj, cu un procent de 9,7%, urmat de Giurgiu, cu 6,6%, și Buzău, cu 4,3%.

În județul Olt, un număr de 4 514 cultivatori vor primi, împreună, o sumă care depășește cifra de 9 milioane de euro.

 

Topul fondurilor primite, în funcție de fiecare legumă

Ministerul Agriculturii arată că în programul de susținere a producție de usturoi s-au înscris 549 de cultivatori, dintre care mai mult de jumătate (53,8%) sunt din județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu. În cele 5 județe vor ajunge fonduri în valoare de 1,82 de milioane de euro, reprezentând 59% din totalul fondurilor pentru producția de usturoi.

În ceea ce privește fondurile pentru tomate cultivate în câmp pentru industrializare, județele campioane sunt Galați, Olt, Ialomița, Teleorman și Dolj. 100 din cei 135 de beneficiari provin din aceste cinci județe, în care urmează să ajungă fonduri de 600 000 de euro.

Pentru măsura de sprijinire a castraveților cultivați în câmp pentru industrializare au aplicat doar patru cultivatori din județele Ialomița și Dolj, care vor primi fonduri de 500 000 de euro.

Județele Olt, Galați, Dolj, Buzău și Arad se află pe primele locuri în ceea ce privește fondurile distribuite pentru legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, vinete, ardei și varză). Aceștia au primit suma de 6,4 milioane de euro, reprezentând trei sferturi din suma totală distribuită la nivel național.

Lasă un răspuns