Încălcarea Legii concurenței de către compania Vodafone a fost confirmată în mod irevocabil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia a fost luată după ce s-a constatat că Vodafone a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu firma Netmaster Communications.

Prin urmare, compania a primit o amendă de 111,9 milioane de lei, amendă redusă de la o valoare inițială de 111,9 milioane de lei.

Disputa își are originea în anul 2011, când Consiliul Concurenței a sancţionat atât compania Vodafone, cât și compania Orange ca urmare a faptului că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie.

Ambele companii au atacat în instanţă decizia inițială a Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel Bucureşti a avut soluţii diferite în cele două cazuri şi, prin urmare, ÎCCJ le-a retrimis la prima instanţă, pentru rejudecare.

În aprilie 2018, ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii concurentei de către Orange încă din aprilie 2018.

Orange și Vodafone deţin monopol în propriile reţele și, în conformitate cu normele europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.

Prin urmare, cele două companii aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), cât şi prevederile din domeniul concurenţei, astfel încât nu aveau voie să îşi folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

Lasă un răspuns