Consiliul Concurenței din România a demarat o investigație pe piața românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale directe și a celor destinate bronhopneumopatiei cronice obstructive. Instituția amintită suspectează un abuz de poziție dominantă al companiei Boehringer Ingelheim, care ar avea drept scop blocarea concurenţilor.

medicamente consiliul concurentei

Concret, autoritatea de concurență deține – conform unui comunicat – indicii că Boehringer Ingelheim a implementat unele strategii de marketing ce vizau ca, prin interacţiuni cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, să influenţeze prescrierea în favoarea medicamentului său, Pradaxa, din aria anticoagulantelor orale directe. În acest fel, s-a limitat dezvoltarea pieţei şi accesul pacienţilor la alte medicamente din această gamă.

În paralel, ar exista indicii conform cărora gigantul farmaceutic ar fi împiedicat intrarea pe piaţă a medicamentului generic al Spiriva, implementând o strategie de transfer a pacienţilor către Spiolto Respimat, produs inovativ cu aceleaşi indicaţii terapeutice.

Atât Spiriva, cât şi Spiolto Respimat sunt medicamente destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive, afecţiune din aria sistemului respirator.

Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă.

Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate ca şi medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

Inspecție la sediul sucursalei din României

Ca urmare a acestor suspiciuni, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul sucursalei din România a companiei investigate.

Acest tip de inspecții inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Documentele ridicate de la companie se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţia inopinată a fost autorizată de Curtea de Apel Bucureşti, fiind justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Ce amenzi por fi acordate

În cazul în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, compania care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, poate obţine imunitate la amendă sau o reducere substanţială a acesteia.

În urma derulării unor analize pe piaţa farmaceutică, Consiliul Concurenței a atras atenția de-a lungul timpului, în mai multe rânduri, asupra faptului că gradul de penetrare al medicamentelor generice, mai ieftine cu cel puțin 35%, este redus faţă de celelalte state ale Uniunii Europene.

Amenzi acordate în trecut

Consiliul Concurenţei a aplicat mai multe amenzi companiilor din sectorul farmaceutic.

De pildă, compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL a fost amendată cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

GSK era obligată sa furnizeze medicamentele Avodart şi Seretide pe piaţa din România timp de doi ani, în cantităţi care să acopere cererea pacienţilor, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente, dar prin acţiunile sale, compania a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

De asemenea, compania Roche România SRL a fost sancţionată cu amenzi în valoare totală de 59,9 milioane de lei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.