În ședința de guvern de marți a fost aprobată ordonanța de urgență care prevede plafonarea prețurilor la energie electrică și la gazele naturale, indiferent de consum.

pret energie electrica

Limita de preț prevăzută în ordonanță este de 0,80 lei/kWh pentru energia electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale.

Ordonanța nu va fi aplicată retroactiv, pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 sau ianuarie 2022, ci doar începând cu data de marți, 1 februarie 2022.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat: „Am întrebat în ședința Guvern, Ministerul Justiției a spus clar că nu putem retroactiv. Suntem deja pe 25 ale lunii și nu putem aplica pentru ce este în spatele acestei date. Am întrebat doar pentru ianuarie. Dacă se putea, și PNL și PSD și UDMR ar fi dorit să se aplice și pentru noiembrie și decembrie“, a declarat Virgil Popescu.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, înainte de începerea ședinței de guvern că, „pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh energie electrică și 0,37 bani kwh la gaze naturale. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie“.

Aceste măsuri vor fi aplicate timp de două luni, până la 1 aprilie 2022, după care vor trebui căutate alte soluții.

În paralel, ordonanța prevede amenzi de până la 200 000 de lei pentru firmele furnizoare de energie care nu recalculează facturile greșite sau care nu aplică prevederile legale.

 

Doi furnizori de energie electrică au emis facturi fără să respecte legea. Detalii AICI 

 

Număr record de amenzi pentru companiile din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale. Vezi detalii!

 

 

Lasă un răspuns