116 000 de români s-au mutat pe parcursul anului 2020 din zona urbană în cea rurală, conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, citate de ZF.ro. Cifra este mai mare decât în anterior, 2019, când 113 000 de români optaseră pentru mediul rural, plecând din zone urbane.

comune langa marile orase

Această migrație dinspre oraș spre sat este însă doar aparentă, deoarece topul primelor 50 de destinații alese este format în totalitate din localități lipite de marile orașe, situate la o distanță de cel mult 10-15 kilometri față de acestea. Este vorba, de fapt, despre o extindere pe orizontală a zonelor urbane.

Această tendință apăruse de mai mult timp în jurul unor orașe precum București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, însă în ultimii doi ani a devenit vizibil și pentru Constanța, Brașov, Oradea, Sibiu sau Târgu-Mureș.

Redăm, mai jos, topul comunelor în care s-au mutat cei mai mulți români în 2020, grupate în jurul celor 8 mari orașe românești în jurul cărora acest fenomen a atins cea mai mare dezvoltare.

  • în jurul municipiului București: Chiajna (2 195 de persoane s-au mutat aici în 2020), dar și Tunari, Berceni, Dobroești, Ștefăneștii de Jos, Corbeanca, Domnești, Clinceni, Mogoșoaia, Cernica, Balotești.
  • în apropiere de Cluj-Napoca: comuna Florești (2 806 noi locuitori în 2020), dar și Apahida și Baciu;
  • în apropiere de Iași: Miroslava (1 627 noi locuitori în 2020), precum și comunele Valea Lupului, Ciurea, Rediu, Bârnova, Holboca, Prisăcani;
  • în apropiere de Timișoara: Dumbrăvița (1 582 de locuitori noi în 2020), urmată de Giroc și Moșnița Nouă, de asemenea cu peste 1 000 de noi locuitori fiecare în 2020, precum și Săcălaz, Ghiroda, Șag și Sânmihaiu Român;
  • în apropiere de Brașov: Sânpetru (874 de noi locuitori), Târlungeni și Cristian;
  • în apropiere de Oradea: Sântandrei (464 de noi locuitori), dar și Sânmartin sau Nojorid;
  • în apropiere de Sibiu: Șelimbăr, cu 976 de persoane venite din zona urbană care au ales să locuiască aici în 2020;
  • în apropiere de Târgu-Mureș: Sâncraiu de Mureș, cu 383 de noi locuitori, precum și Sângeorgiu de Mureș.

Mai multe detalii, precum și o hartă amănunțită cu comunele de lângă marile orașe preferate de locuitorii acestora găsiți pe ZF.ro

 

 

Lasă un răspuns