Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică în al patrulea trimestru al anului trecut în timp ce cea a României a încheiat anul 2022 mai puternic decât se așteptau analiștii în contextul în care Europa Centrală și de Est se confruntă cu criza de trai, scriu agenția Reuters și Nasdaq.com.

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

Țările din estul Uniunii Europene s-au confruntat cu riscurile de a intra în recesiune din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și alimente, situație care a obligat consumatorii să își reducă cheltuielile lunare.

În același timp, firmele depun mari eforturi de a păstra nivelul vânzărilor în aceste condiții de inflație ridicată.

Datele de la sfârșitul lunii ianuarie arată că economia Cehiei a intrat într-o ușoară recesiune în a doua jumătate a anului trecut.

Datele publicate marți de Ungaria arată același lucru, țara condusă de Viktor Orban înregistrând o contracție a economiei pentru al doilea trimestru consecutiv.

PIB-ul Ungariei a scăzut cu 0,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut după ce în trimestrul 3 al lui 2022 s-a diminuat cu 0,7%.

Per total însă economia ungară a crescut cu 0,4% în 2022. Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni intrarea economiei Ungariei într-o recesiune tehnică.

„Pentru moment vedem o probabilitate realistă ca PIB-ul să se contracte și în primul trimestru din 2023, pentru ca apoi…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns