​Inflaţia din Statele Unite a fost peste aşteptările analiştilor în luna ianuarie, de 0,5% faţă de luna precedentă, americanii fiind afectaţi de creşterea preţurilor pentru locuinţe, benzină şi combustibili, a raportat marţi Departamentul Muncii, citat de CNBC și News.ro.

Inflatie SUAFoto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii comune, a crescut cu 0,5% în ianuarie, ceea ce a dus la o creştere anuală de 6,4%.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones au anticipat creşteri respective ale preţurilor de 0,4% lunar şi 6,2% anual.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, IPC de bază a crescut cu 0,4% lunar şi 5,6% comparativ cu un an în urmă, faţă de estimările de 0,3%, respectiv 5,5%.

Creşterea costurilor pentru locuinţe a reprezentat aproximativ jumătate din creşterea lunară, a spus Biroul de Statistică a Muncii în raportul său.

În timp ce creşterile de preţuri s-au diminuat în ultimele luni, datele din ianuarie arată că inflaţia este încă o forţă într-o economie americană în pericol de alunecare în recesiune în acest an.

Acest lucru a venit în pofida eforturilor Rezervei Federale de a înlătura problema. Banca centrală a majorat rata dobânzii de referinţă de opt ori din martie 2022, ultima majorare venind luna aceasta, deoarece inflaţia a ajuns vara trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.